Menu

Aktualności

  • Flaga RP
  • Fundusze Europejskie
  • Unia Europejska
  • NCBR

Nowe, innowacyjne instalacje technologiczne w Krajowej Grupie Spożywczej S.A. zlokalizowane w Oddziałach Krasnystaw i Dobrzelin

Krajowa Grupa Spożywcza S.A. kontynuuje prace jako lider w Projekcie badawczo-rozwojowym, w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój w konkursie pod nazwą Szybka Ścieżka AGROTECH, z dofinansowaniem Funduszy Unii Europejskiej, pt. „Opracowanie innowacyjnego procesu suszenia wysłodków wykorzystującego ciepło odpadowe i otrzymywanie funkcjonalnych komponentów paszowych w ramach cyrkularnej gospodarki cukrowni”, na podstawie umowy zawartej z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju. Projekt jest realizowany od 17.06.2021 r. w ramach konsorcjum z Politechniką Łódzką.

  • Łączna wartość Projektu: 39 428 150,00 PLN
  • Koszty zadań realizowanych przez Krajową Grupę Spożywczą S.A. w ramach Projektu: 32 415 000,00 PLN, w tym:
    • środki własne: 19 449 000,00 PLN
    • wkład funduszy europejskich w formie dofinansowania NCBR: 12 966 000,00 PLN

Priorytetowym zadaniem niniejszego Projektu było opracowanie innowacyjnej technologii produkcji biokomponentów paszowych, z wykorzystaniem półproduktów i produktów ubocznych przemysłu cukrowniczego. Dotychczas stosowane do suszenia wysłodków paliwo pochodzenia kopalnego - mazut, zastępuje się ciepłem odpadowym. Proces suszenia mokrych, prasowanych wysłodków odbywa się z wykorzystaniem ciepła odpadowego, powstającego przy produkcji cukru białego, w trójpoziomowej suszarni taśmowej, która na potrzeby zadania powstała na terenie Krajowej Grupy Spożywczej S.A. Oddział Cukrownia Krasnystaw. W efekcie, produkowane są ekologiczne, suszone wysłodki najwyższej jakości.

Uzyskane efekty w kampanii cukrowniczej 2022/2023:

Po uruchomieniu innowacyjnej suszarni wysłodków w październiku 2022 r. w Oddziale Cukrownia Krasnystaw, w ciągu 24 godzin osiągnięto wymagane parametry suszarni wysłodków przy wydajności nominalnej suszarni nie mniej niż 12 [t/h] i wilgotności poniżej 11 %.

  1. Produkcja wysłodków suszonych w sposób ekologiczny, w ilości 9 076 Mg o zawartości suchej masy nie mniej niż 89 %.
  2. Całkowita eliminacja oleju opałowego ciężkiego, jako paliwa do suszenia wysłodków.
  3. Zmniejszenie emisji CO2 i innych związków do atmosfery z procesu spalania.
  4. Wykorzystanie istniejącej hali suszarni wysłodków.
  5. Ilość wykorzystanej odpadowej energii cieplnej wyniosła ok. 90 % całkowitego zapotrzebowania na energię niezbędną do uzyskania średnio 12 t/h wysłodków o wilgotności poniżej 11 % (śr. 8 – 10 %).
  6. W czasie normalnej pracy suszarni przy przerobie buraków cukrowych w cukrowni w ilości 11 500 Mg/24 h, nie występował deficyt energii elektrycznej spowodowany pracą suszarni.
  7. Udział mocy elektrycznej wykorzystywanej w procesie suszenia wysłodków przy wydajności nominalnej, stanowił 75 % mocy zainstalowanej w suszarni wysłodków.

W roku 2023 rozpoczęto suszenie wysłodków we wrześniu, po uzyskaniu przez cukrownię parametrów umożliwiających podanie wysłodków o wyżęciu nie mniejszym niż 29 % suchej substancji do suszenia i uruchomieniu wszystkich obiegów grzewczych. Dzięki opracowanym ulepszeniom praca suszarni była płynna, z lepszym wykorzystaniem nośników ciepła dostępnych na fabryce w cukrowni.

W kampanii cukrowniczej 2023/2024 ogółem wyprodukowano 19 518 Mg wysłodków o zawartości minimum 89% suchej substancji.

W trakcie pacy suszarni wysłodków w ciągu doby osiągnięto nominał wydajności suszarni wysłodków 12 Mg/h przy wilgotności poniżej 11 % .

Równoległym zadaniem w powyższym Projekcie było opracowanie, zaprojektowanie, wykonanie i uruchomienie doświadczalnej, prototypowej linii technologicznej dot. granulacji preparatów paszowych w skali ćwierćtechnicznej w Krajowej Grupie Spożywczej S.A. Oddział Cukrownia Dobrzelin. Planuje się zastosowanie granulowanego błota jako dodatku paszowego dla drobiu.

Projekt zakończył się z dniem 31.12.2023 r., a tym samym rozpoczął się okres wdrożenia jego wyników.

  • Innowacyjna suszarnia wysłodków w Krajowej Grupie Spożywczej S.A. Oddział Cukrownia Krasnystaw
  • Wysłodki brykietowane
  • Instalacja do granulacji w trakcie pracy badawczej w Krajowej Grupie Spożywczej S.A. Oddział Cukrownia Dobrzelin
  • Granulowane wysłodki wzbogacone w wapno pokarmowe

Banery

Odnośniki

Informacje kontaktowe

Kontakt

Krajowa Grupa Spożywcza S.A.

ul. Kraszewskiego 40

87-100 Toruń

Centrala: tel. +48 56 650 11 00

Sekretariat Zarządu: tel. +48 56 650 11 02

Infolinia dla Akcjonariuszy: tel. + 48 695 007 017

e-mail: sekretariat@kgssa.pl

[obiekt mapy] Lokalizacja na mapie siedziby Krajowej Grupy Spożywczej S.A.