-
Ułatwienia dostępu
Ułatwienia dostępu Strona BIP
zobacz nasz BIP-
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka -
Wersje językowe
ENG -
Powiązane strony
Menu
Menu
Aktualności
Nowe, innowacyjne instalacje technologiczne w Krajowej Grupie Spożywczej S.A. zlokalizowane w Oddziałach Krasnystaw i Dobrzelin
Krajowa Grupa Spożywcza S.A. kontynuuje prace jako lider w Projekcie badawczo-rozwojowym, w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój w konkursie pod nazwą Szybka Ścieżka AGROTECH, z dofinansowaniem Funduszy Unii Europejskiej, pt. „Opracowanie innowacyjnego procesu suszenia wysłodków wykorzystującego ciepło odpadowe i otrzymywanie funkcjonalnych komponentów paszowych w ramach cyrkularnej gospodarki cukrowni”, na podstawie umowy zawartej z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju. Projekt jest realizowany od 17.06.2021 r. w ramach konsorcjum z Politechniką Łódzką.
- Łączna wartość Projektu: 39 428 150,00 PLN
- Koszty zadań realizowanych przez Krajową Grupę Spożywczą S.A. w ramach Projektu: 32 415 000,00 PLN, w tym:
- środki własne: 19 449 000,00 PLN
- wkład funduszy europejskich w formie dofinansowania NCBR: 12 966 000,00 PLN
Priorytetowym zadaniem niniejszego Projektu było opracowanie innowacyjnej technologii produkcji biokomponentów paszowych, z wykorzystaniem półproduktów i produktów ubocznych przemysłu cukrowniczego. Dotychczas stosowane do suszenia wysłodków paliwo pochodzenia kopalnego - mazut, zastępuje się ciepłem odpadowym. Proces suszenia mokrych, prasowanych wysłodków odbywa się z wykorzystaniem ciepła odpadowego, powstającego przy produkcji cukru białego, w trójpoziomowej suszarni taśmowej, która na potrzeby zadania powstała na terenie Krajowej Grupy Spożywczej S.A. Oddział Cukrownia Krasnystaw. W efekcie, produkowane są ekologiczne, suszone wysłodki najwyższej jakości.
Uzyskane efekty w kampanii cukrowniczej 2022/2023:
Po uruchomieniu innowacyjnej suszarni wysłodków w październiku 2022 r. w Oddziale Cukrownia Krasnystaw, w ciągu 24 godzin osiągnięto wymagane parametry suszarni wysłodków przy wydajności nominalnej suszarni nie mniej niż 12 [t/h] i wilgotności poniżej 11 %.
- Produkcja wysłodków suszonych w sposób ekologiczny, w ilości 9 076 Mg o zawartości suchej masy nie mniej niż 89 %.
- Całkowita eliminacja oleju opałowego ciężkiego, jako paliwa do suszenia wysłodków.
- Zmniejszenie emisji CO2 i innych związków do atmosfery z procesu spalania.
- Wykorzystanie istniejącej hali suszarni wysłodków.
- Ilość wykorzystanej odpadowej energii cieplnej wyniosła ok. 90 % całkowitego zapotrzebowania na energię niezbędną do uzyskania średnio 12 t/h wysłodków o wilgotności poniżej 11 % (śr. 8 – 10 %).
- W czasie normalnej pracy suszarni przy przerobie buraków cukrowych w cukrowni w ilości 11 500 Mg/24 h, nie występował deficyt energii elektrycznej spowodowany pracą suszarni.
- Udział mocy elektrycznej wykorzystywanej w procesie suszenia wysłodków przy wydajności nominalnej, stanowił 75 % mocy zainstalowanej w suszarni wysłodków.
W roku 2023 rozpoczęto suszenie wysłodków we wrześniu, po uzyskaniu przez cukrownię parametrów umożliwiających podanie wysłodków o wyżęciu nie mniejszym niż 29 % suchej substancji do suszenia i uruchomieniu wszystkich obiegów grzewczych. Dzięki opracowanym ulepszeniom praca suszarni była płynna, z lepszym wykorzystaniem nośników ciepła dostępnych na fabryce w cukrowni.
W kampanii cukrowniczej 2023/2024 ogółem wyprodukowano 19 518 Mg wysłodków o zawartości minimum 89% suchej substancji.
W trakcie pacy suszarni wysłodków w ciągu doby osiągnięto nominał wydajności suszarni wysłodków 12 Mg/h przy wilgotności poniżej 11 % .
Równoległym zadaniem w powyższym Projekcie było opracowanie, zaprojektowanie, wykonanie i uruchomienie doświadczalnej, prototypowej linii technologicznej dot. granulacji preparatów paszowych w skali ćwierćtechnicznej w Krajowej Grupie Spożywczej S.A. Oddział Cukrownia Dobrzelin. Planuje się zastosowanie granulowanego błota jako dodatku paszowego dla drobiu.
Projekt zakończył się z dniem 31.12.2023 r., a tym samym rozpoczął się okres wdrożenia jego wyników.
Banery
Odnośniki
Informacje kontaktowe
Kontakt
Krajowa Grupa Spożywcza S.A. ul. Kraszewskiego 40 87-100 Toruń |
Centrala: tel. +48 56 650 11 00 Sekretariat Zarządu: tel. +48 56 650 11 02 Infolinia dla Akcjonariuszy: tel. + 48 695 007 017 |
e-mail: sekretariat@kgssa.pl |