Menu

Portfel potrzeb biznesowych

Spółki wchodzące w skład Grupy Kapitałowej i Oddziały Krajowej Grupy Spożywczej S.A. to podmioty niejednokrotnie z ponad 100-letnią tradycją na rynku, które dzisiaj z powodzeniem funkcjonują w ramach pięciu segmentów produkcyjnych i hodowlanych na rynku krajowym oraz za granicą.

Nasza organizacja w poszukiwaniu innowacji i optymalizacji kieruje się wspólnym Portfelem potrzeb biznesowych Grupy Kapitałowej w odniesieniu do działalności w segmentach: cukrowym, nasienno-rolnym, zbożowo-młynarskim, skrobiowym oraz spożywczym.

Portfel potrzeb biznesowych Grupy Kapitałowej Krajowej Grupy Spożywczej S.A.:

 

Nr Potrzeba Ogólna charakterystyka projektów
1.

Rozwój technologii i procesów w zakresie pozytywnego oddziaływania Grupy Kapitałowej KGS S.A. na środowisko naturalne

Projekty wspierające osiągnięcie neutralności klimatycznej i dekarbonizację, w tym redukcję emisji CO2 oraz ograniczenie śladu węglowego przez podmioty wchodzące w skład Grupy Kapitałowej
2. Wprowadzenie automatyzacji oraz cyfryzacji procesów back office oraz procesów wspierających Projekty usprawniające funkcjonowanie procesów wspierających, ograniczające zaangażowanie pracowników
3. Wzrost wykorzystania produktów ubocznych i odpadów powstających w procesacach produkcyjnych Projekty w zakresie wykorzystania produktów ubocznych i odpadów do produkcji innych wyrobów lub wskazujące na ich alternatywne wykorzystanie
4. Wprowadzenie zarządzania danymi i analiz big data, w tym w opraciu o narzędzia AI Wykorzystanie zaawansowanej analityki danych do przewidywania trendów rynkowych, optymalizacji procesów oraz wsparcia w zakresie podejmowania decyzji biznesowych
5. Innowacyjne produkty spożywcze odpowiadające na zmieniajace się preferencje konsumentów Propozycje wprowadzenia produktów innowacyjnych, które są zgodne z obecnymi trendami konsumenckimi, np. produkty z dodatkami probiotycznymi, produkty funkcjonalne, produkty ekologiczne.
6. Optymalizacja wykorzystania środków ochrony roślin oraz nawozów zarówno w ramach Grupy Kapitałowej i współpracujących z Grupą Kapitałową producentów rolnych Projekty, których efektem będzie zmniejszenie wykorzystania środków ochrony roślin i nawozów, w tym zwłasza projekty wykorzystujące nowoczesne technologie.
7. Wykorzystanie posiadanej infrastruktury produkcyjnej do wytwarzania innych wyrobów/towarów Projekty pozwalające na zwiększenie efektywności wykorzystania posiadanego parku maszynowego, w szczególności w okresach, kiedy instalacje nie są wykorzystywane do produkcji podstawowych wyrobów
8. Wdrożenie produkcji półproduktów wykorzystywanych w produkcji roślinnych zamnienników mięsa W odpowiedzi na rosnące znaczenie roślinnych zamienników mięsa, wskazane są projekty wskazujące na wytwarzanie produktów stanowiących surowiec w ich produkcji
9. Wdrożenie produkcji półproduktów wykorzystywanych w produkcji roślinnych zamnienników nabiału W odpowiedzi na rosnące znaczenie roślinnych zamnieników nabiału, wskazane są projekty wskazujące na wytwarzanie produktów stanowiących surowiec w ich produkcji
10. Zwiększenie stopnia cyfryzacji/automatyzacji procesów produkcyjnych i handlowych Projekty, które obejmują np. implementację Internetu Rzeczy (IoT) w procesach produkcyjnych oraz wprowadzenie innowacyjnych platform B2B/B2C opartych na sztucznej inteligencji
11. Wydłużenie łańcucha wartości w zakresie produktów innowacyjnych i funkcjonalnych (FoodTech) - dedykowanych segmentowi B2B Wydłużenie łańcucha wartoci poprzez inwestycje w projektu FoodTech, np. oprzez wdrożenie w młynach produkcji pelletyzowanych i melasowanych otręb poparte badaniami rynku, produktów gotowych (własności odżywcze i energetyczne)
12. Wdrożenie rozwiązań z obszaru Rolnictwa 4.0  Projekty, które obejmują rolnictwo precyzyjne, detekcje, prognozowanie z wykorzystaniem AI (np. hydroponika, aeroponika), rozwój nawadniania kropelkowego
13. Optymalizacja monitoringu jakości zbiorów w czasie rzeczywistym podczas żniw Monitoring jakości zbiorów podczas żniw może pozwolić na lepszą segregację zbiorów pod kątem jakości i tym smaym usprawni logistykę oraz wydajność na kolejnych etapach przetworzenia i zmniejszy ilość odpaów
14. Wdrożenie rozwiazań logistycznych opartych o AI do planowania produkcji, buforów magazynowych oraz sprzedaży Projekty pozwalające na zwiększenie efektywności procesów logistycznych oraz ograniczenie kosztów
15. Wprowadzenie nowych odmian roślin  Projekty związane z wprowadzeniem nowych odmian roślin o wyższym stopniu odporności na wybrane patogeny oraz warunki klimatyczne, w tym przy zastosowaniu NGT
16. Wdrożenie zrównoważonych praktyk w rolnictwie Projekty związane z rolnictwem węglowym, regeneracyjnym
17. Wdrożenie rozwiązań w zakresie inteligentnego rolnictwa (smart agriculture) Projekty związane z wdrażaniem czujników (np. IoT) do monitorowania upraw w czasie rzeczywistym, robotyki oraz sztucznej inteligencji do analizy danych i podejmowania decyzji
18. Ograniczenie zużycia opakowań oraz wprowadzenie opakowań o wyższym stopniu recyklingowalności  Projekty związane z modyfikacją opakowań - zarówno pod kątem samego składu opakowania, jak i zmiany formy pakowania/dostawy

Banery

Odnośniki

Informacje kontaktowe

Kontakt

Krajowa Grupa Spożywcza S.A.

ul. Kraszewskiego 40

87-100 Toruń

Centrala: 

tel. +48 56 650 11 00

Sekretariat Zarządu Toruń:

tel. +48 56 650 11 02

tel. 661 600 088

tel. 695 555 863

Sekretariat Zarządu Warszawa:

tel. +48 22 550 55 00

tel. 695 820 547

tel. 695 001 948

Infolinia dla Akcjonariuszy:

tel. + 48 695 007 017 

Biura czynne od poniedziałku do piątku

w godz. 7:30-15:30

e-mail: sekretariat@kgssa.pl

[obiekt mapy] Lokalizacja na mapie siedziby Krajowej Grupy Spożywczej S.A.